MUT YOLUNDA İZDİHAM!

Türkiye'nin taze sofralık kayısı üretiminin yüzde 85'ini gerçekleştiren Mut'ta kayısı fiyatının iki günde 60 liradan 5 liraya düşmesi üreticileri tedirgin etti.

Türkiye'de Mersin'in Mut ilçesinde yemeklik kayısının %85'ini üreterek ülke ve bölge için önemli bir gelir sağlamaktadır. Açıkta hasadın başlamasından sonraki ilk iki haftada coğrafi işaretli Mut kayısısının kilosu 60 liradan alındı. Ancak son 2 günde üreticinin ürününün kg fiyatı 5 liraya kadar düştü. Toplam alanı 77.000.800 hektar olan kayısıda bu yıl 150.000 ton üretim yapılması beklenirken kayısının fiyatının bir anda 5 liraya düşmesi çiftçiyi sıkıntıya soktu.

Mut-Karaman yolu üzerinde toplanan üreticiler, düşen fiyatlar nedeniyle sıkıntılarını dile getirdi. İşçilerin günde 400 liraya çalıştığını, birlikte gübre ve ilaç için komisyon ödediklerini söyleyen çiftçi, 5 liraya kayısı almanın maliyet tasarrufu sağlamadığına dikkat çekti.

Bazı çiftçilerin konuştuktan sonra hasatlarını yol kenarına döktüğünü belirtmekte fayda var. Mut-Karaman karayolunu vatandaşların kapatmasının ardından Kaymakam İhsan Ayrancı buluşmak üzere bölgeye gitti ve yol trafiğe açıldı.