Hamas nedir, Kurucusu Kimdir?

Hamas (İslami Direniş Hareketi), Filistin topraklarındaki siyasi ve askeri bir örgüt olarak dikkat çeken ve yıllardır İsrail'e karşı mücadele eden bir harekettir. Hamas, kökenleri 1987 yılına dayanan bir direniş hareketi olarak ortaya çıktı ve Filistin meselesinin karmaşıklığını yansıtan önemli bir aktör haline geldi.

 

Hamas'ın Tarihçesi:

Hamas, 1987 yılında İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline karşı bir tepki olarak Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da Filistinli aktivistler tarafından kuruldu. Kurucuları arasında Şeyh Ahmed Yasin ve Abdel Aziz al-Rantissi gibi önde gelen isimler bulunmaktadır.

Örgütün amacı, Filistin topraklarının İsrail'den kurtarılması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklemektir.

Hamas'ın İdeolojisi:

Hamas, İslamcı bir ideolojiye dayanır ve İslam'ın Filistin'deki rolünü vurgular. Örgüt, Filistin topraklarının tümünün İslam'ın egemenliği altında olması gerektiğini savunur.

Hamas'ın siyasi ve askeri kanatları bulunur. Siyasi kanat, Filistin yönetiminde etkili olmaya çalışırken, askeri kanat, çatışma ve direniş eylemlerini yürütür.

Hamas'ın Faaliyetleri:

Hamas, yıllar içinde İsrail'e karşı çeşitli saldırılar düzenlemiş ve intifada (Filistinli ayaklanması) dönemlerinde önemli bir aktör olmuştur.

2006 yılında Filistin seçimlerinde zafer elde ederek Gazze Şeridi'nde kontrolü ele geçirdi ve böylece Gazze'de Hamas'ın yönetimi başladı.

Hamas, Birleşmiş Milletler ve birçok Batı ülkesi tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir.

Uluslararası Tepkiler:

Hamas'ın İsrail'e karşı şiddet eylemleri ve İslamcı ideolojisi, uluslararası toplumda tartışmalara yol açmış ve örgüte yönelik eleştirilere neden olmuştur.

Birçok ülke, Hamas'ı terör örgütü olarak tanımakta ve örgütün şiddet eylemlerini kınamaktadır.

Sonuç:

Hamas, Filistin meselesinde önemli bir aktör olarak varlığını sürdürmekte ve İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın karmaşıklığını yansıtmaktadır. Örgüt, siyasi ve askeri kanatlarıyla Filistin siyasetinin ve direnişin merkezinde yer almaktadır.

hamas hamas nedir hamas kimdir hamas neresi hamas israil