Emzirmenin annenin sağlığına mucizevi faydaları!

Anne sütünün bebek için son derece önemli ve sağlıklı gelişiminde çok etkili olduğu herkesçe bilinen bir gerçek. Anneler bebeklerini emzirirken hem bebeklerinin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur, hem de kendi sağlıklarına yarar sağlarlar. Emzirmenin oluşturduğu anne ve bebek arasındaki bu özel bağ her ikisine de çok iyi gelir.

Emzirme, anne ve çocuk arasında  özel ve sevgi dolu bir bağ oluşturur. Ayrıca doğumdan hemen sonra emziren annelerde doğum sonu kanama miktarının azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca emzirmenin anne sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır. Anneyi meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz ve anemi gibi hastalıklara karşı korur ve bu hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatmanur Hacıbaloğlu, emzirmenin anne sağlığına olan faydalarının hesaplanamayacağını söyledi.  Emzirmenin anne sağlığına faydaları 
 
 Emzirme meme kanseri riskini azaltır. İngiltere'de yapılan bir araştırma, bir yıl  emzirmenin meme kanseri riskini yüzde 4,3 oranında azalttığını buldu. 
 Emzirme, memede süt birikmesinin neden olduğu komplikasyonları ortadan kaldırır. 
 Emzirme, doğumdan sonra rahmin iyileşmesine yardımcı olur. Emzirme döneminde salgılanan oksitosin hormonu rahmin yenilenmesini sağladığı için rahmin doğum öncesi haline dönüşünü hızlandırır. Rahmin eski haline hızla dönmesi doğumdan kaynaklanan kanamayı azaltır. 
 Emzirme annelerin kilo vermesine yardımcı olur. Emzirme döneminde bazal metabolizma normalden daha hızlıdır. Aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olur. 
 Emzirmek uykuya dalmayı kolaylaştırır. Emzirme, annenin olası yumurtalık kanseri riskini azaltır. 
 Emzirme, diyabetik bir annenin günlük insülin ihtiyacını azaltır. 
 Emziren annelerde romatizmal hastalık riski daha düşüktür. İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre; Uzun süre emziren annelerde menopozdan sonra daha az romatizmal hastalık görülür. 
 
 Emzirme anneleri kansızlık riskinden korur. Emziren annelerde doğum sırasında daha az kanama ve emzirme döneminde adet gecikmesi yaşandığı için demir eksikliği anemisi görülme sıklığı da azalmaktadır. 
 Emzirme, anne ve bebek  arasındaki en güçlü bağlardan biridir. Her ikisi için de özeldir. Emziren anneler daha sakindir. Emziren annelerin  süt oluşumu sırasında salgıladıkları oksitosin hormonu, anne ve bebek arasında güçlü bir bağ oluşmasını destekler. Rahatlatıcı özelliği ile bilinen, ilişki sırasında salgılanan ve kadının rahminin kasılmasına neden olan oksitosin hormonu, emzirme döneminde foliküllerin kasılmasına ve içlerindeki sütün kanallara akmasına yardımcı olur. 
 - Çocuğunu sevgiyle düşünen bir annede  hipofiz bezinin arkasından oksitosin hormonu salgılanır ve memede dolgunluk hissi ile süt akışı başlar. 
 Emzirme anneye duygusal uyarım ve doyum sağlar. Emziren bir anne bebeğinin kendi sütüyle beslendiğini görünce anneliğe olan güveni artar.  
 
 Anne sütünü artıran besinler 
 
 Anne sütünü artıran besinlerin başında elbette yaşamın kaynağı olan su gelir. Çok su içmek anne sütünün miktarını artırır. 
 
 Yulaf: Lif, demir ve kalsiyum açısından zengin olan yulaf, emziren anneler arasında çok popüler bir besindir. Kendi yulaf ezmenizi yapabilir ve yulaf lapasının besin değerini artırmak için fındık, süt, meyve veya baharat ekleyebilirsiniz. 
 Çörek otu: Kalsiyum açısından zengin olan çörek otunun anne sütünü arttırdığına inanılır. Kalsiyumun yanı sıra bakır gibi belirli mineralleri de içeren susam tohumlarını yemeklerinizde kullanabilirsiniz.  Yağlar: Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve susam yağı gibi sağlıklı yağların emzirmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bu yağlar aynı zamanda annenin enerjisini de arttırır. 
 
 Fesleğen: Sindirim sistemini düzenler, sakinleştirir ve aynı zamanda iyi bir K vitamini kaynağıdır, fesleğen yemeklerin yanında veya çay şeklinde tüketilebilir. 
  Yeşil sebzeler: Mükemmel  vitamin ve mineral kaynakları olan fasulye, ıspanak, pancar yaprağı ve kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler emzirmeyi artırabilir. Bu yeşillikler ayrıca sindirimi teşvik eder ve vücudu güçlendirir.  Rezene: Dereotu familyasından bir bitkidir ve anne sütünü arttırır. Isırgan otu, fesleğen ve biberiye  anne sütünü artıran diğer bitkilerdir. 
 
  Kırmızı ve turuncu sebzeler: Beta-karoten açısından zengin olan havuç, tatlı patates, pancar ve diğer kırmızı ve turuncu sebzeler anne sütünün kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.  
 Sarımsak: Emziren annelerin kokusundan dolayı bebeğini sevmediğini düşündükleri, aksine bebeğin sütü emme süresini artıran sarımsak, annenin sütün kalitesini sağlamak için gerekli vitamin ve mineralleri almasına yardımcı olur, iştahı açmak. 
 Arpa: Sütü artırmak için pirinç veya arpa çorbası kullanılabilir. Arpanın anne sütü üretimini artırdığını kanıtlayan bilimsel bir  araştırma olmasa da anneler  geleneksel olarak yüzyıllardır emzirirken tüketirler. Özellikle arpa ve rezene kombinasyonunun sütün kalitesini artırdığına inanılıyor. 
 Kimyon: Kimyonun süt üretimini teşvik ettiğine inanılır ve ayrıca anneyi doğumdan sonra  güçlendirmek için önemli olan demir açısından da zengindir.  
 
 
 Anne bebeğini kaç ay emzirmeli? 
  Anne sütü bebekler için en sağlıklı ve en doğal besindir. Normal bir haftada doğan bebekler  en az 6 ay anne sütü ile beslenebilir. Daha sonra bebekler için başlanan ek besinlere en az 1-1,5 yaşına kadar devam edilmesi önerilir. Burada  her bebeğin benzersiz olduğunu hatırlamakta fayda var. Çocuk veya anne hakkında kesin yargılarda bulunulamaz. Bazı çocuklar 2 yaşına kadar emzirse de bu  annenin çok iyi bir anne olduğu anlamına gelmez ve belki de hiç emzirmeyen bir anne  asla kötü bir anne değildir. Bu aşamada en önemli olan bebeğin ve annenin sağlığıdır ve süreç buna göre devam eder.